Buxus of Japanse hulst?

Of toch kardinaalsmuts?

Buxus, schimmel en rupsen

Vele Jaren was de Buxus een populaire plant voor lage en middelhoge hagen, met name in combinatie met rozen en kruiden. Enkele jaren geleden werden veel buxusplanten aangetast door schimmelziekten. Deze schimmels zijn moeilijk te bestrijden en maken blijvende kale plekken in de hagen. Ook kwam een nieuwe mottensoort de buxusplanten bezoeken: de buxusmot. Deze kleine wit-zwarte vlinder legt honderden eitjes in buxusplanten en de talloze rupsen die daar uit komen, eten in een paar dagen bijna alle blaadjes op. Soms, als je er niet snel bij bent, worden hagen en buxusfiguren helemaal kaal. Om de buxushagen enigszins toonbaar te houden, moet er vaak gespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen. Huis- tuin en -keukenmiddeltjes zetten geen zoden aan de dijk.

Goede buxusvervangers

Gelukkig bestaan er ook planten die veel op Buxus lijken, waar je ook mooie haagjes van kunt maken, en die geen last hebben van schimmels en rupsen. Planten die je dus niet regelmatig met chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te behandelen. Dat is wel zo fijn en voor jezelf ook gezonder. De beste buxusvervangers zijn de Japanse hulst (Ilex crenata ‘Green hedge’, Ilex max. ‘Kanehirae’, Ilex crenata ‘Caroline Upright’) of Kardinaalsmuts (Euonymus ‘Green Spire’). Beide zijn niet ziekte-gevoelig. Wel houdt de Japanse Hulst van een lichtzure grond. Daarop groeit hij beter en blijft hij mooi van kleur. Met een beetje tuinturf bij het aanplanten is hij dik tevreden. De Kardinaalsmuts heeft geen lichtzure grond nodig en is zeer geschikt voor een lage haag.

Verschil tussen de ‘Green hedge’, ‘Kanehirae’ en de ‘Caroline Upright’

De ‘Green Hedge’ en de ‘Caroline Upright” hebben kleine ovale blaadjes die bijna hetzelfde zijn als buxusblaadjes. De nieuw uitlopende blaadjes zijn limegroen van kleur bij de ‘Green Hedge’ en iets donkerder bij de ‘Caroline Upright’. De Maximo. ‘Kanehirae’ heeft spitse blaadjes en de kleur van de nieuwe blaadjes is fris appelgroen. Alle drie kunnen ze uitstekend gesnoeid worden. Je kunt er haagjes van maken, maar ook bollen, kegels en dierfiguren. Na een jaar is de haag net zo dicht als bij Buxus. In het voorjaar krijgt deze hulst zwarte besjes die zeer geliefd zijn bij vogeltjes. Dat brengt meteen ook wat extra leven in de tuin.
Lees verder op de assortiment pagina..

Kortom: De Japanse hulst is sterker en gezonder en daardoor
mooier en beter dan de Buxus. Voor lage haagjes (<50 cm) is kardinaalsmuts het meest geschikt.

Ons aanbod Hulst:
Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.