Glansmispel

“Photinia fraseri”

De Glansmispel is een groenblijvende struik met mooi glanzend groen blad. In het voorjaar en in de zomer zijn de nieuw bladeren helder rood. De glansmispel is wintergroen en de laatste nieuwe bladeren zijn dan bordeauxrood. De glans is een makkelijke plant die het op de meeste plaatsen in de tuin goed doet. Hij kan gebruikt worden als losstaande struik maar imponeert zeker ook als haag. Het is in de tuin altijd een opvallende verschijning

Meer informatie

Soorten

Wij kweken van de glansmispel alleen de mooiste soorten, namelijk de ‘Camilvy’ en de ‘Red Robin’. De Camilvy is nagenoeg gelijk aan de ‘red robin’, maar onderscheidt zich door een rij forse golvende bladeren. Beide soorten hebben een opvallende bloedrode kleur van de jonge scheuten. De Photinia is heel geschikt voor middelhoge (1,2 m) of hoge haag (2 m.) haag.

Aanplanten

De Glansmispel groeit in elke tuingrond. Dompel de kluit voor het planten in een emmer met water. Zet hem daarna in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde. Druk de plant stevig aan. Zorg dat de grond niet uitdroogt, zeker niet het eerste jaar, als de wortels nog vrij ondiep zitten. Je moet er wel voor zorgen dat als er veel water komt dat dat snel naar de ondergrond wegtrekt. Blijven er langer dan een dag plassen staan, of blijft de bovengrond een paar dagen modderig, dan zit er een harde laag in de grond. Deze harde laag moet verwijderd worden voordat je begint met aanplanten.

Bemesting

Je kunt de grond rondom de Glansmispel planten elk jaar in de april-mei licht bemesten met een natuurlijke DCM-meststof die ook toepasbaar is in de bio-tuin. Eco-style is ook een geschikte meststof. Als je wil dat de planten niet zo hard groeien, geef je  maar de helft van de aanbevolen dosering. In een goed bemeste tuin groeien de planten vanaf het tweede jaar  50 cm per jaar. Als ze ouder zijn, wordt dat minder.

Snoeien

In een goed bemeste tuin groeien de planten zeker 50 cm per jaar. Het mooiste is als je de glansmispel 1 keer per jaar snoeit. Dat kan je dan het beste in de winter doen, zodat je in het voorjaar veel rode bladeren hebt. Als je 1 keer per jaar snoeit krijg je wel een iets lossere haag. Wil je de haag strakker hebben dan kan je in het begin van de zomer nog een keer snoeien. Als je Photinia zijn natuurlijke gang wilt laten gaan, dan wordt het een brede hoge van 3 meter doorsnee en ongeveer 4 meter hoog.

Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.