Coniferen

“Thuja & Cipres”

De Thuja is een conifeer met smal lintvormig of naaldvormig blad. De Nederlandse naam is Levensboom omdat hij zo mooi groenblijvend is. Een andere bekende conifeer is de Chamaecyparis, Californische Cipres in het Nederlands. Zowel Thuja als Chamaecyparis zijn makkelijke planten die het op de meeste plaatsen in de tuin goed doen. Ze kunnen echter niet tegen diepe schaduw. Dan wordt het blad bruin en valt af. Ze hebben op een goed standplaats nauwelijks last van ziektes. Ze groeien in alle grondsoorten, maar houden niet van natte voeten.

Ons aanbod soorten Thuja:

Meer informatie

Soorten

Wij kweken verschillende goede soorten coniferen. Zowel Thuja als Cipres geven meteen een dichte haag waar je niet doorheen kan kijken.  De bekendste soort is de Thuja ‘Brabant’. Deze soort wordt het meest toegepast voor een strakke dichte haag. De Thuja ‘Smaragd’ is geschikt voor een iets minder strakke haag. De Thuja ‘Smaragd’ heeft fijner loof dan ‘Brabant’ en is iets feller groen van kleur. ‘Brabant’ verkleurt in de winter naar bronsgroen en is in de zomer vrij lichtgroen van kleur. De Blauwe Californische Cipres staat bekend om zijn blauwe kleur en wordt ook vaak toegepast voor een strakke dichte haag. Als je Thuja niet snoeit kan het een imposante boom worden van wel 25 meter hoog. In het wild, in Noord-Amerika, staan exemplaren van meer dan 50 meter.

Aanplanten

De Thuja groeit in elke tuingrond. Dompel de kluit voor het planten in een emmer met water. Zet hem daarna in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde. Druk de plant stevig aan. Zorg dat de grond niet uitdroogt, zeker niet het eerste jaar, als de wortels nog vrij ondiep zitten. Je moet er wel voor zorgen dat als er veel water komt dat dat snel naar de ondergrond wegtrekt. Blijven er langer dan een dag plassen staan, of blijft de bovengrond een paar dagen modderig, dan zit er een harde laag in de grond. Deze harde laag moet verwijderd worden voordat je begint met aanplanten.

Bemesting

Je kunt de grond rondom de Thuja planten elk jaar in de april-mei licht bemesten met een natuurlijke DCM-meststof die ook toepasbaar is in de bio-tuin. Eco-style is ook een geschikte meststof. Als je wil dat de planten niet zo hard groeien, geef je maar de helft van de aanbevolen dosering. In een goed bemeste tuin groeien de planten vanaf het tweede jaar 20 tot 40 cm per jaar. Als ze ouder zijn, wordt dat minder.

Snoeien

In een goed bemeste tuin groeien de planten 20- 40 cm per jaar. Het mooiste is als je de haag 2 keer per jaar snoeit: de eerste keer omstreeks juni en de tweede keer omstreeks september. Voor een hogere haag, kun je volstaan met 1 keer per jaar in de zomer. Als je de haag heel strak wilt houden is 2 keer per jaar snoeien mooier. Je kunt bij Thuja niet het snoeien een paar jaar overslaan en dan sterk terugsnoeien. Op kale takken en stammen krijgt thuja geen nieuwe takjes meer. Als je Thuja zijn natuurlijke gang wilt laten gaan, dan wordt het een hoge boom van 1,5 meter doorsnee, die na 25 jaar ongeveer 8 meter hoog is.

Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.