Laurier

“Prunus”

De Laurierkers en de Portugese Laurier zijn een groenblijvende struiken met groot helder groen blad. De bladeren zijn leerachtig en glanzend, ongeveer 8-12 cm lang en 4-6 cm breed en aan de uiteinden rond of spits. Ook in de winter blijven de bladeren aan de struiken zitten. Bij heel strenge vorst (kouder dan -15 C) kunnen de bladeren vorstschade oplopen, maar dat herstelt zich in het voorjaar weer. De Laurier is een makkelijke plant die het op de meeste plaatsen in de tuin goed doet. Hij kan gebruikt worden als losstaande struik maar wordt vaak voor een ondoorzichtige haag gebruikt. De meeste Laurier soorten groeien wel wat breder uit en kunnen daardoor niet zo smal gesnoeid worden als een taxushaag.  De Laurier is veel minder giftig dan de Taxus. De Laurier ‘Genolia’ is echter wel geschikt voor een smalle haag. Als je de Laurier meteen na de bloei snoeit en later in het jaar niet meer, bloeit hij met grote heerlijk ruikende witte bloemtrossen waar veel bijen op af komen.

Ons aanbod soorten Laurier:

Meer informatie

Soorten

Wij kweken verschillende soorten van de Laurierkers en de Portugese Laurier.  De ‘Rotundifolia’ is het meest geschikt voor een middelhoge (1,8 m) of hoge haag (2,5 m.) haag. Ook een haag tot 4 meter is mogelijk. Uiteindelijk kan de struik zonder snoeien 6 meter hoog worden. Momenteel is de Portugese Laurier erg populier voor lage tot middelhoge hagen (0.8 tot 1.5 m). De Portugese laurier is echter wel iets minder dicht als de Laurierkers. Voor lage hagen wordt vaak voor de ‘Otto Luyken’ gekozen omdat deze kleinere bladeren heeft en minder hard groeit. Een goed alternatief voor de standaard laurier (de ‘Rotundifolia’), is de ‘Novita’. De laurier ‘Novita’ groeit iets trager, en is iets donkerer als de ‘Rotundifolia’, maar hij is een stuk minder schimmelgevoelig en kan beter tegen strenge winters.

Aanplanten

De Laurier groeit in elke tuingrond, zowel op kleigrond, als zandgrond en veengrond. Als de grond van de kluit niet vochtig is, dompel dan de kluit voor het planten in een emmer met water. Zet hem daarna in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde. Als de bodem er droog uitziet, maak dan het plantgat voor dat je de kluit erin zet, goed nat. Druk de plant stevig aan. Zorg dat de grond het eerste jaar niet uitdroogt, zeker niet de eerste maanden als de wortels nog vrij ondiep zitten. Je moet er wel voor zorgen dat als er veel water komt dat dat snel naar de ondergrond wegtrekt. Blijven er langer dan een dag plassen staan, of blijft de bovengrond een paar dagen modderig, dan zit er een harde laag in de grond. Deze harde laag moet verwijderd worden voordat je begint met aanplanten. Test dus voordat je gaat aanplanten of er een harde laag in de grond zit.

Bemesting

Je kunt de grond rondom de laurierkers elk jaar in de april-mei licht bemesten met een natuurlijke DCM-meststof die ook toepasbaar is in de bio-tuin. Eco-style is ook een geschikte meststof. Als je wil dat de planten niet zo hard groeien, geef je  maar de helft van de aanbevolen dosering. In een goed bemeste tuin groeien de planten vanaf het tweede jaar 50 cm per jaar. Als ze ouder zijn, wordt dat minder. ‘

Snoeien

In een goed bemeste tuin groeien de planten zeker 50 cm per jaar, met uitzondering van de ‘Otto Luyken’. Je kunt de Laurier 1 keer of 2 keer per jaar snoeien. Als je hem 1 keer per jaar snoeit kun je dat het beste doen eind mei/ begin juni meteen na de bloei, zodat bijen naar de bloemen kunnen komen. Wil je een strakkere haag, dan kun je het beste de laurierkers 2 keer per jaar snoeien: de eerste keer in april of mei en de tweede keer in augustus of september. Het mooiste is als de haag bij de grond iets breder is dan bovenaan. 

Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.