Japanse Hulst

“Ilex”

De Japanse hulst lijkt helemaal niet op de bekende Nederlandse hulst die we van de kerstversieringen kennen, maar is ook zomer en winter groen. De Japanse hulst heeft kleine blaadjes die lijken op de blaadjes van de Buxus. Het is een goede vervanger voor de Buxus die de laatste jaren veel te lijden heeft van een schimmelziekte en van de buxusrupsen. Japanse hulst heeft daar allemaal geen last van en is super gezond. Ze houden wel van een licht zure grond. Uw tuingrond, zeker kleigond, moet u met turf verzuren voordat u de planten in de grond zet. Dit kunt u bijbestellen in het winkelmandje.

Ons aanbod soorten Hulst:

Meer informatie

Soorten

Wij verkopen drie goede soorten Japanse Hulst: Ilex crenata ‘Green Hedge’, Ilex crenata ‘Caroline Upright’, en Ilex maximo.’Kanehirae’. Deze soorten zijn allen ideaal voor lage (50 cm) en middelhoge hagen (tot 2 m.) en ze kunnen ook goed tot kegels of bollen worden geknipt. De Green Hedge heeft vrij ronde blaadjes en is grasgroen van kleur. De Caroline Upright is iets donkerder. De Japanse Hulst maximo.’Kanehirae’ heeft meer spitse blaadjes en ze zijn iets donkerder van kleur en iets groter. Bovendien groeit de maximo. iets harder dan de crenata. Als je de Japanse hulst niet snoeit kan het een hoge struik worden van wel 5 meter.

De Ilex crenata ‘Green hedge’ lijkt erg veel op de Ilex crenata ‘Dark Geen’. De jonge scheuten van de Ilex crenata ‘Green hedge’ zijn iets lichter van kleur, wat naar onze mening mooier is. Daarom kweken wij de ‘Dark Green’ niet.

Aanplanten

De Japanse Hulst houdt van een licht zure grond. Als de grond in jouw tuin dat niet is (bijvoorbeeld kleigrond) kun je daarom het beste, voordat u de planten in de grond zet, een laag van 5-7 cm tuinturf vermengen met de bovenste 20-30 cm van de grond. Dompel de kluit van de Ilex voor het planten in een emmer met water. Zet hem daarna in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde en tuinturf. Druk de plant stevig aan. Zorg dat de grond niet uitdroogt, zeker niet het eerste jaar, als de wortels nog vrij ondiep zitten. Je moet er wel voor zorgen dat als er veel water komt dat dat snel naar de ondergrond wegtrekt. Blijven er langer dan een dag plassen staan, of blijft de bovengrond een paar dagen modderig, dan zit er een harde laag in de grond. Deze harde laag moet verwijderd worden voordat je begint met aanplanten..

Bemesting

Je kunt de grond rondom de Ilex planten elk jaar in de april-mei licht bemesten met een natuurlijke DCM-meststof voor zuurminnende planten, die ook toepasbaar is in de bio-tuin. Eco-style Rhodo & Azalea is ook een geschikte meststof. Als je wil dat de planten niet zo hard groeien, geef je  maar de helft van de aanbevolen dosering. In een goed bemeste tuin groeien de planten vanaf het tweede jaar 20 tot 30 cm per jaar. Als ze ouder zijn, wordt dat minder.

Strooi geen kalk in de buurt (1.5 meter) van de Japanse Hulst. Let dus op met het bekalken van uw gazon als de Ilex in de buurt staan.

Snoeien

In een goed bemeste tuin groeien de planten 20 tot 30 cm per jaar. Als je een lage haag van Japanse hulst wilt maken kan je het beste 2 keer per jaar snoeien: de eerste keer omstreeks juni en de tweede keer omstreeks september. Voor een hogere haag, kun je volstaan met 1 keer per jaar in de zomer. Als u de haag heel strak wilt houden is 2 keer per jaar snoeien mooier. Voor vormsnoei raden 2 a 3 keer per jaar aan. Als je de Japanse hulst zijn natuurlijke gang wilt laten gaan, dan wordt het een brede struik van 2 meter doorsnee, die na 25 jaar ongeveer 4 meter hoog is.

Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.