Taxus

“Taxaceae”

De Taxus is een conifeer met lintvormig of naaldvormig blad. De Nederlandse naam is venijnboom omdat hij giftig is, met name voor paarden en ezels. De Taxus heeft donkergroen loof dat er in de winter hetzelfde uitziet dan in de zomer. Ook de zaden die in de felrode bessen zitten zijn giftig, maar de baccata krijgt in haagvorm nauwelijks bessen en ‘Hillii’ heeft helemaal geen bessen.
Taxus is een makkelijke plant die het op de meeste plaatsen in de tuin goed doet. Taxus kan heel goed tegen schaduw. Taxus heeft nauwelijks last van ziektes en groeit in alle grondsoorten, maar kan er niet tegen als de grond langdurig nat blijft na regenval. Het is dus belangrijk dat de ondergrond los is.

Ons aanbod soorten Taxus:

Meer informatie

Soorten

Wij kweken twee goede soorten: de Taxus baccata en de Taxus media ‘Hillii’. Deze twee soorten zijn allebei heel geschikt voor middelhoge hagen (1 m.) en hoge hagen (2,5 m.) Taxus is ook geschikt voor lage hagen, omdat hij niet zo snel groeit en omdat hij uitloopt op kale takken. Taxus geeft meteen een dichte haag waar je niet doorheen kan kijken. De baccata wordt opgekweekt uit zaad en daarom zijn er tussen de planten verschillen in kleur van de naalden en in groeiwijze. ‘Hillii’ wordt opgekweekt uit stek, waardoor alle planten precies hetzelfde zijn. Als je Taxus niet snoeit kan het een echte boom worden van maximaal 6 meter hoog.

Aanplanten

De Taxus groeit in elke tuingrond. Dompel de kluit voor het planten in een emmer met water. Zet hem daarna in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde. Druk de plant stevig aan. Zorg dat de grond niet uitdroogt, zeker niet het eerste jaar, als de wortels nog vrij ondiep zitten. Je moet er wel voor zorgen dat als er veel water komt dat dat snel naar de ondergrond wegtrekt. Blijven er langer dan een dag plassen staan, of blijft de bovengrond een paar dagen modderig, dan zit er een harde laag in de grond. Deze harde laag moet verwijderd worden voordat je begint met aanplanten. Zeker bij Taxus is het zeer belangrijk dat de grond goed los is. Wij raden daarom aan om de geul minstens 50 cm diep te maken en hem daarna weer deels dicht te gooien. Hierdoor kan het water goed weg lopen.

Bemesting

Je kunt de grond rondom de Taxus planten elk jaar in de april-mei licht bemesten met een natuurlijke DCM-meststof die ook toepasbaar is in de bio-tuin. Eco-style is ook een geschikte meststof. Als je wil dat de planten niet zo hard groeien, geef je maar de helft van de aanbevolen dosering. In een goed bemeste tuin groeien de planten vanaf het tweede jaar 10-20 cm per jaar. Als ze ouder zijn, wordt dat minder. ‘Hillii’ groeit langzamer dan baccata

Snoeien

In een goed bemeste tuin groeien de planten 10- 20 cm per jaar. Het mooiste is als je de haag 2 keer per jaar snoeit: de eerste keer omstreeks juni en de tweede keer omstreeks september. Voor een hogere haag, kun je volstaan met 1 keer per jaar in de zomer. Als je de haag heel strak wilt houden is 2 keer per jaar snoeien mooier. Je kunt bij Taxus gerust het snoeien een keer overslaan en de planten dan sterk terugsnoeien. Taxus krijgt op de kale takken en stammen weer nieuwe jonge takjes. Taxus is ook erg geschikt voor vormsnoei, zowel kegels, bolletjes als vierkante blokjes op stammen. Hoe meer je Taxus snoeit, hoe mooier en compacter hij wordt. Als je Taxus baccata zijn natuurlijke gang wilt laten gaan, dan wordt het een brede meerstammige boom van 3 meter doorsnee en ongeveer 6 meter hoog.

Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.