Kardinaalsmuts

Euonymus

Euonymus japonicus “Green Spire” (Japanse Kardinaalsmuts) is zeer geschikt voor wintergroene lage haagjes.  Het is een ideale plant die overal en altijd groeit. U kunt hem herkennen door de mooie langwerpige en glanzende donkergroene blaadjes van maximaal 3 cm lang. Hij is zeer winterhard. De Euonymus groeit ongeveer 10 tot 20 cm per jaar en hoeft daardoor maar een keer per jaar gesnoeid te worden. De Euonymus japonicus is groenblijvend. Hij doet het goed in de volle zon, maar nog beter in de schaduw. Deze groenblijvende struik is ook heel geschikt om grotere vakken vol te planten. De Japanse kardinaalsmuts is een gezonde plant die niet gevoelig is voor schimmelziekten of insecten. 

Meer informatie

Aanplanten

De Japanse kardinaalsmuts groeit in elke tuingrond, zowel op kleigrond, als zandgrond en veengrond. Als de grond van de kluit niet vochtig is, dompel dan de kluit voor het planten in een emmer met water. Zet hem daarna in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde gemengd met compost of potgrond. Als de bodem er droog uitziet, maak dan het plantgat voor dat je de kluit erin zet, goed nat. Druk de plant stevig aan. Zorg dat de grond het eerste jaar niet uitdroogt, zeker niet de eerste maanden als de wortels nog vrij ondiep zitten. Je moet er wel voor zorgen dat als er veel water komt dat dat snel naar de ondergrond wegtrekt. Blijven er langer dan een dag plassen staan, of blijft de bovengrond een paar dagen modderig, dan zit er een harde laag in de grond. Deze harde laag moet verwijderd worden voordat je begint met aanplanten. Test dus voordat je gaat aanplanten of er een harde laag in de grond zit.

Bemesting

De Japanse kardinaalsmuts is een zeer eenvoudige plant qua verzorging. Wat betreft de standplaats kan de Euonymus japonicus ‘Green Spire’ op zowel een zonnige, halfschaduw plek in de tuin staan. Schaduw kan de Euonymus japonicus ‘Green Spire’ ook goed verdragen, maar de plant groeit dan wel iets minder snel. Je kunt de grond rondom de Japanse kardinaalsmuts elk jaar in de april-mei licht bemesten met een natuurlijke DCM-meststof die ook toepasbaar is in de bio-tuin. Eco-style is ook een geschikte meststof. Als je wil dat de planten niet zo hard groeien, geef je maar de helft van de aanbevolen dosering. In een goed bemeste tuin groeien de planten vanaf het tweede jaar 10-20 cm per jaar. Als ze ouder zijn, wordt dat minder.

Snoeien

In een goed bemeste tuin groeien de planten 10-20 cm per jaar. Om de haag strak te houden hoef je maar 1 keer per jaar te snoeien Je kunt dat het beste doen eind mei. Er komen geen bloemen en bessen aan de haag. Als je de planten niet snoeit worden ze ongeveer 80 cm hoog.

Voorjaarsactie

Grote korting op Japanse Hulst

Advies plantafstand

De geadviseerde plantafstand wordt gebruikt om het aantal planten te berekenen voor de door u gekozen haaglengte. De plantafstand is afhankelijk van de vorm van de plant en van de grootte van de plant en geeft meestal meteen een vrij dichte haag.

De geadviseerde plantafstand geeft echter niet altijd meteen een volledig dichte haag, met name niet bij heel jonge planten.

Voor een vakbeplanting kunt u het aantal vierkante meter vermenigvuldigen met 2.5 , en dit invullen bij het aantal meter haag.

Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

De maat

De maat van de plant is de hoogte van de plant boven de wortel. 

Voorbeeld:
60-80 cm betekent dat de hoogte van de planten tussen 60 en 80 cm ligt, gemeten van de grond tot aan het bovenste puntje.

Advies:
Wilt u snel een volle haag? Bestel dan een maatje groter als de haag die u wilt. De haag mag direct na het planten op maat gesnoeid worden.

Kluit of Pot?

Planten met kluit hebben om de wortels een kluit grond die bij elkaar gehouden wordt door een gaasnet. De plant moet inclusief het gaasnet geplant worden. Planten met kluit zijn meestal niet leverbaar in de zomermaanden.

Planten in pot zijn het hele jaar leverbaar.

Bij Kardinaalsmuts zitten er soms meerdere plantjes in 1 pot. Het aantal planten dat u besteld, is het aantal potten. Dus als er 6 planten in een pot zitten, en u besteld 10 planten, dan krijgt u dus 60 planten in 10 potten.